Hyperpigmentatie

WAT IS HYPERPIGMENTATIE? EN HOE ONTSTAAT DIT?

Hyperpigmentatie ontstaat bij overproductie van melanine op bepaalde plaatsen op de huid. 

Hyperpigmentatie leidt tot vlakke, donkere plekken op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn en in grootte en vorm kunnen variëren. 

Er zijn veel soorten hyperpigmentatie, maar de onderstaande vormen komen het meeste voor:

Hoe overproductie van melanine tot hyperpigmentatie/pigmentvlekken leidt.

Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine, het pigment dat onze huid, ons haar en onze ogen hun natuurlijke kleur geeft, in delen van de huid. Deze overproductie wordt in gang gezet door verschillende factoren, maar de belangrijkste hiervan kunnen worden herleid tot blootstelling aan de zon, genetische factoren, leeftijd, hormonale invloeden en huidletsel of ontstekingen.

  • Pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken worden door blootstelling aan de zon veroorzaakt. Om deze reden komen zij hoofdzakelijk op lichaamsdelen voor die vaak worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen en de armen. Het zijn meestal kleine, donkere vlekjes op de huid.
  • Melasma of chloasma wordt ook vaak ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, omdat 90% van de zwangere vrouwen hier last van heeft. Het ontstaat door hormonale invloeden, zoals zwangerschap en anticonceptiepillen, en veroorzaken donkere, onregelmatig gevormde en soms behoorlijk grote vlekken in het gezicht of op de armen.
  • Hormonale invloeden vormen de belangrijkste oorzaak van een bepaald soort hyperpigmentatie, melasma of chloasma genoemd. Dit komt vooral voor bij vrouwen, omdat het waarschijnlijk ontstaat doordat de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren als de huid aan de zon wordt blootgesteld.
  • Hyperpigmentatie na een ontsteking ontstaat als na het helen van huidletsel of een wond een vlakke, verkleurde plek achterblijft. Het komt veel voor bij mensen die aan acne lijden, maar het kan ook worden veroorzaakt door cosmetische procedures zoals dermabrasie, laserbehandelingen en chemische peelings.

BELANGRIJKSTE BEVORDERENDE FACTOREN

Blootstelling aan de zon is de allerbelangrijkste oorzaak van pigmentvlekken/hyperpigmentatie, omdat vooral zonlicht de productie van melanine stimuleert. Melanine werkt als een natuurlijk zonnebrandmiddel in de huid en beschermt u tegen schadelijke UV-stralen. Door melanine worden mensen bruin in de zon. Overmatige blootstelling aan de zon kan dit proces echter verstoren en tot hyperpigmentatie leiden. 

Zodra pigmentvlekken zijn ontstaan, kan blootstelling aan de zon de donkere vlekken verergeren door sproeten, ouderdomsvlekken, melasma en hyperpigmentatie na een ontsteking nog donkerder te maken.

WAT KUN JE ZELF TEGEN HYPERPIGMENTATIE DOEN?

Door de tijd die je in de zon doorbrengt te beperken, beschermende kleding te dragen en een breed spectrum aan zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor te gebruiken kun je het risico van het ontwikkelen van hyperpigmentatie verlagen en voorkomen dat bestaande pigmentvlekken erger worden. 

Intussen kunnen wij uw verder helpen om uw hyperpigmentatie doeltreffend aan te pakken. Dit doen wij met de volgende behandelingen:

Behandelingen en prijzen

Hydrafacial Britenol

€135,00

Triple Berry Brightening Facial

€85,00

Hydrafacial & Raspberry peeling

€135,00

Hydrafacial Britenol & Raspberry peeling

€155,00

MandeliClear met Vitamin A Accelerator peeling

€150,00